Μπήκαμε επισήμως στον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου! Ο Δεκέμβριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των Χριστουγέννων, της γιορτινής ατμόσφαιρας και… της ανησυχίας. Θέλουμε το γιορτινό τραπέζι να είναι τέλειο.
Βαριέστε την γαλοπούλα, τα κοτόπουλα και τα λοιπά πτηνά; Φοβάστε να δοκιμαστείτε στα ψητά φούρνου και στα χοιρινά ρολά που είναι πολύ δημοφιλή αυτές τις μέρες; Θέλετε να σερβίρετε στους αγαπημένους σας την αγαπημένη σας επιτυχημένη συνταγή για μπριζόλες, που σας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους, αλλά φοβάστε ότι θα δείξει “λίγο” το εορταστικό σας δείπνο;
Δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Το θέμα είναι να περάσετε καλά με την οικογένεια και τους καλεσμένους σας (περιορισμένους σε αριθμό φέτος!), να χορτάσετε και να αισθανθείτε ζεστά και όμορφα όλοι μαζί.
Άρα, αν εσείς ,που είστε ο μάγειρας της υπόθεσης, “ειδικεύεστε” στις μπριζόλες, αυτό το πιάτο θα επιλέξετε να βγάλετε στο τραπέζι των Χριστουγέννων ή της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Είναι τα συνοδευτικά σας που θα κάνουν την διαφορά. Επικεντρωθείτε στις μπριζόλες σας (υπολογίστε δύο κατ΄άτομο, όλοι τρώμε λίγο περισσότερο εκείνες τις μέρες) και παίξτε άφοβα μπάλα με εντυπωσιακές σαλάτες, αλοιφές, συνοδευτικά όπως ρύζι και πατάτες, αλλά και μερικά ταιριαστά κρασιά.
Μπριζόλες μοσχαρίσιες στο γιορτινό τραπέζι.
Σκεφτείτε να συνοδέψετε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες στο γιορτινό τραπέζι με λαχταριστές baby πατάτες, ψημένες με την φλούδα τους με πλούσια μυρωδικά και άφθονη μπάρμπεκιου σως, σερβιρισμένη σε ωραία μπωλάκια. Διαλέξτε μοναδικές μαρινάδες για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες από το προηγούμενο μας άρθρο. Κάντε την διαφορά και ξεκινήστε το δείπνο με φασολάκια ενταμάμε με άφθονο χοντρό αλάτι. Μια δροσερή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα και εσπεριδοειδή θα ταιριάξει φανταστικά με το μοσχάρι.
Χοιρινές μπριζόλες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι χοιρινές μπριζόλες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα αναδειχθούν τέλεια με ένα σπέσιαλ, αρωματικό μπασμάτι, συνδυασμένο με σταφίδες, ρόδι και κουκουνάρι. Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη γαρνιτούρα! Κάντε την διαφορά και ψήστε τις μπριζόλες με φέτες πορτοκαλιού για να αφήσουν το άρωμά τπυς επάνω στο κρέας. Είναι γνωστό, άλλωστε, το πόσο ταιριάζει το χοιρινό κρέας με το πορτοκάλι. Κάντε παιχνίδι με αλοιφές όπως τζατζίκι με ξύσμα λεμονιού, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή με τσίλι πιπεριές για πικάντικη γεύση που θα αναδείξει τις μπριζόλες σας. Ακόμα και μια απλή σαλάτα λάχανο-καρότο θα ταιριάξει μια χαρά, αλλά και μια αυτοκρατορική πράσινη σαλάτα με σπανάκι, ρόκα και λόλα μαζί με ξηρούς καρπούς και μπαλσάμικο ξύδι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους.
Γιατί όχι, αρνίσια ή κατσικίσια παϊδάκια με άρωμα… Χριστουγέννων.
Θα ενθουσιάσουν, όπως πάντα, τα παϊδάκια σας, όμως, αυτήν την φορά, απαλείψτε τις τηγανιτές πατάτες αντικαθιστώντας τες στο γιορτινό τραπέζι με τις πιο σοφιστικές πατάτες ντοφινουάζ. Αυτή η γαλλική συνταγή θα σας εκπλήξει με την ευκολία της και το γευστικό της αποτύπωμα, ενώ θα ενισχύσει επιπλέον τα λαχταριστά ερίφια που θα πρωταγωνιστούν στο τραπέζι σας. Διαβάστε την απλούστατη συνταγή:
-Κόβετε ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες από σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα ρίχνετε με ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Σοτάρετε. Κόβετε τις πατάτες (ένα κιλό) σε πολύ λεπτές ροδέλες, σαν τσιπς, και τις βάζετε στο τηγάνι.
-Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, την κρέμα γάλακτος (300 ml), δύο μεγάλα φύλλα δάφνης, λίγο θυμάρι, 100 γραμμάρια παρμεζάνα, ½ κούπα νερό, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να πάρουν βράση.
-Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτούν οι πατάτες για 6 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC.
-Στη συνέχεια πασπαλίζετε με άλλα 100 γραμμάρια παρμεζάνας, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πάρουν χρώμα.
-Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο, τις αφήνετε για 15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους, πασπαλίζετε με λίγο ακόμη θυμάρι και σερβίρετε.
Βάλτε στο τραπέζι δροσερά ντιπ γιαουρτιού με λεμόνι και μαϊντανό, ψημένες φέτες ψωμιού με λάδι και ρίγανη και μαρουλοσαλάτες με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο. Απολαύστε το ρουστίκ σας γεύμα χωρίς τύψεις!
Μερικές ιδέες ακόμη
-Ακόμα και μια μακαρονάδα με τυρί να σερβίρετε σε ένα επίσημο πιάτο, αναδεικνύεται αλλιώς. Ίσως φέτος, λοιπόν, να χρειαστεί να επενδύσετε σε μερικά πιο “καλά” πιάτα και σερβίτσια γενικώς, παρά σε εξεζητημένες επιλογές για φαγητό. Μην ξεχάσετε και ένα ωραίο τραπεζομάντηλο!
-Μην περιοριστείτε σε μια επιλογή φαγητού μόνο. Μπορεί κάποιος να μην είναι φαν του χοιρινού, ας πούμε. Μπορείτε να έχετε φτιάξει μια πολύ ωραία κμαδόπιτα ή χορτόπιτα, η οποία να αποτελέσει κάλλιστα το κυρίως πιάτο ενός λίγο πιο…ιδιαίτερου καλεσμένου σας.
-Αν μιλάμε για μοσχάρι, ετοιμάστε μερικές μπριζόλες καλοψημένες. Δεν τις τρώνε όλοι ακόμα medium ή rare, όπως εμείς κι εσείς.Μην κάνετε τους καλεσμένους σας να νιώσουν άβολα.
-Δώστε εύρος στην επιλογή των σαλτσών και των σως. Μουστάρδες, κέτσαπ, ντιπ, αλοιφές…Όλα μπορούν να βρίσκονται διαθέσιμα στους καλεσμένους σας. Σιγά το κόστος.
-Δώστε βάση στις μαρινάδες. Η συνηθισμένη σας λαδολεμονάτη μαρινάδα, ας πούμε, μπορεί να πάρει άλλη διάσταση με λίγο μπούκοβο!
-Έχετε στο τραπέζι αλατοπίπερο. Προτιμήστε πιπέρι άτριβο, σε μύλο. Είναι εντυπωσιακότερο και μοσχοβολά!
-Ακόμα και αν το τραπέζι σας είναι κάπως απλό (μπριζόλες, πατάτες, σαλάτα), επενδύστε στο γλυκό που θα αποτελέσει τον επίλογο και θα κάνει την διαφορά. Αν δεν είστε σίγουροι για τις ζαχαροπλαστικές σας ικανότητες, μια ωραία τούρτα σοκολατίνα από το ζαχαροπλαστείο της αρεσκείας σας ή ένα σιροπιαστό ταψιού θα ικανοποιήσει απολύτως εσάς και τους συνδαιτημόνες σας.
Καλές γιορτές, με αγάπη και με γεύσεις.