Συνδυάστε σωστά τις μπριζόλες με το κρασί σας

Σου άρεσε? Μοιράσου το!

Είτε μοσχαρίσιες είτε χοιρινές, ο γενικός κανόνας θέλει τις μπριζόλες να ταιριάζουν καλύτερα με το κόκκινο κρασί, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ένας στιβαρός λευκός οίνος μένει εκτός παιχνιδιού.

Οι μπριζόλες με λευκή, τύπου hollandaise ταιριάζουν φανταστικά με λευκά κρασιά, ιδίως Μαλαγουζιά. Αν το κρέας σας συνοδεύεται με τυριά, ένα φίνο, αρωματικό λευκό κρασί θα απογειώσει επίσης την γευστική εμπειρία. Ένα κρασί με καπνιστά αρώματα θα ταιριάξει γάντι με μια καπνιστή ή πιπεράτη μπριζόλα.

Τα φαγητά με πρωτεΐνες απαιτούν κρασιά ακόμα πιο υψηλά σε τανίνες, ενώ τα πικάντικα, καυτερά φαγητά απαιτούν κρασιά με χαμηλό αλκοόλ. Οπότε, αν το έχετε παρακάνει με το chili ή το πιπέρι καγιέν στις μπριζόλες σας, επιλέξτε ένα ελαφρύ ροζέ, ένα ημίγλυκο, απαλό κόκκινο ή ένα καλά παγωμένο λευκό με “ήσυχη” γεύση.

Η πιο εύκολη επιλογή είναι το pairing της μπριζόλας με ένα έντονο, βαθυκόκκινο κρασί, συνήθως παλαιωμένο και με πολλές τανίνες. Ξινόμαυρο και Syrah είναι σίγουροι νικητές στο παιχνίδι ταιριάγματος κόκκινου κρέατος-κόκκινου κρασιού.

Για μια πιο casual περίσταση, μην φοβηθείτε και ένα απλό merlot κρασί ή ένα ωραιότατο Αγιωργίτικο. Αν είστε απόλυτοι φαν του λευκού, κρατήστε το κρασί σας σε χαμηλότερους τόνους από το φαγητό σας, επιλέγοντας ένα δροσιστικό Αθήρι, έναν πάντα ικανοποιητκό Ροδίτη ή ένα φίνο Pinot Grigio.

Μην ξεχνάτε το ακόλουθο, εύκολο tip:

Σάλτσα πικάντικη – κρασί δυνατό
Σάλτσα ελαφριά – κρασί φρουτώδες
Σάλτσα ξινή – κρασί λιπαρό

Αν στην μαρινάδα σας έχετε χρησιμοποιήσει κάποια γραμμάρια από συγκεκριμένο κρασί, συνοδεύστε με αυτό το γεύμα σας. Τι πιο απλό;

Όταν μιλάμε για κάρβουνα, grill και γενικώς ψητά της ώρας, προτιμούμε τους αφρώδεις οίνους, που είναι δροσεροί και ευκολόπιοτοι, ενώ ταιριάζουν ιδαίτερα στις μεσημεριανές ώρες, χωρίς να βαραίνουν πολύ τον οργανισμό ή να κόβουν την όρεξη.

Συχνά, στο τραπέζι σας δεν βρίσκονται μόνο μπριζόλες, αλλά και άλλα κρεατικά ή μεζέδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να παίξετε με ασφάλεια επιλέγοντας κάποια κρασιά “πασπαρτού”, με ελαφρύ, φρουτώδες άρωμα, υψηλή οξύτητα και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ταννίνες. Καλά παραδείγματα είναι τα λευκά Sauvignon Blanc και Riesling ή, αν προτιμάτε τα κόκκινα, ένα Burgundy ή ένα Pinot noir.

Σχολιάστε

Brizoles.gr