Brizoles.gr: Βρισκόμαστε στην κρεατό εμπορική του κυρίου Νίκου Μακρή στην Λεωφόρο Πανός και Λεωφόρο Βάρης στα Βλάχικα της Βάρης, ήρθαμε να μιλήσουμε με τον κύριο Νίκο Μακρή γύρω από τα μυστικά του κρέατος και τι γίνεται τελικά με τα Ελληνικά κρέατα και με τα Εισαγωγής κρέατα δηλαδή να μας κατατοπίσει ο άνθρωπος πως είναι η αγορά ακριβώς και τι γίνεται τελικά και όταν παίρνουμε από τον χασάπη κρέας Ελληνικό είναι το κρέας μας Ελληνικό? Θα μας πείτε τι γίνεται γύρω από την αγορά;
Μακρής Νίκος: Βεβαίως η Ελληνική παραγωγή σε χοιρινό και μοσχάρι είναι σχετικά μικρή δεν καλύπτει όλη την Ελληνική αγορά υπάρχουν μαγαζιά τα οποία κυνηγάμε να έχουν Ελληνικό προϊόν και υπάρχουν και μαγαζιά που δουλεύουν αποκλειστικά κρέατα Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επί τον πλείστον η διαφορά τώρα είναι ότι το Ελληνικό είναι πιο ακριβό αλλά τρως κρέας που έχει σφαχτεί σε δυο μέρες στην Ελληνική επαρχία και έχει έρθει για κατανάλωση το άλλο είναι μιας εβδομάδας, το Ελληνικό κρέας το θεωρούμε λίγο πιο φυσιολογικό αλλά δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για να καλυφθεί.
Brizoles.gr: Φυσιολογικό όταν λέτε τι εννοείτε;
Μακρής Νίκος : Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι ακόμα στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής και μεγαλώματος του ζώου αλλά δεν υπάρχει παραγωγή όπως λέμε για να καλύψει την Ελληνική αγορά την ζήτηση δηλαδή μπορεί να του ζητήσεις 3 μοσχάρια και να σου πει έχω 2 μόνο
Brizoles.gr: Έχουμε ακούσει και από την τηλεόραση και από εφημερίδες που τα γράφουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι υπάρχουν κάποιοι εισαγωγείς που πάνε σε κάποια τρίτη χώρα κάνουν εισαγωγή ένα κοπάδι ολόκληρο, το φέρνουνε εδώ πέρα στην Ελλάδα, το εκτρέφουνε εδώ ένα μήνα δυο μήνες και μετά τα σφάζουνε και τα πουλάνε στην αγορά για Ελληνικό μα αυτό δεν είναι Ελληνικό ισχύει αυτό;
Μακρής Νίκος: Να σας πω δεν το σφάζουνε σε 2 με 3 μήνες αυτό είναι αδύνατον, το σφάζουν όταν έρθει σε εμπορεύσιμα κιλά, δηλαδή μπορεί να είναι και ένας χρόνος μπορεί να είναι και οχτώ μήνες μπορεί να είναι 10 μήνες αυτό το μοσχάρι εγώ το θεωρώ εξαιρετικό, όταν το πάρεις από μια άλλη χώρα μικρό σε μικρή ηλικία και το έχεις στην Ελλάδα για να το κάνεις εκτροφή Ελληνική μπαίνει στις Ελληνικές συνθήκες και εγώ το θεωρώ άριστο κρέας .
Brizoles.gr: Μάλιστα ωραία.
Μακρής Νίκος: Αυτό είναι το μοσχάρι Ελληνικής εκτροφής .
Brizoles.gr: Δεν μου λέτε Ελληνικά κρέατα δηλαδή από την στιγμή που θα γεννηθεί το μοσχάρι μέχρι την στιγμή που θα φτάσει στο μαγαζί σας δεν υπάρχουν;
Μακρής Νίκος: Δεν υπάρχει ποσότητα για να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς .
Brizoles.gr: Ακριβώς αυτή η ποσότητα σε τι ποσοστά κυμαίνεται δηλαδή.
Μακρής Νίκος: Στο μοσχάρι ένα 30% στο χοιρινό μπορεί να πούμε ένα 40%.
Brizoles.gr: Δηλαδή 30% εισαγωγής κατανάλωσης;
Μακρής Νίκος: Όχι Ελληνικό το 30%.
Brizoles.gr: Δηλαδή το 70% των μοσχαριών είναι εισαγωγής.
Μακρής Νίκος: Ξένο με μεγαλύτερο ποσοστό την Γαλλία .
Brizoles.gr: Ωραία να σας ρωτήσω κάτι άλλο το φιλέτο είναι από ποια μεριά του ζώου που βρίσκεται το φιλέτο;
Μακρής Νίκος: Είναι στην ράχη ζώου κάτω από την σπονδυλική στήλη .
Brizoles.gr: Βλέπουμε στο μαγαζί σας ότι υπάρχουν πάρα πολλές μερίδες φαγητό …
Μακρής Νίκος : Είναι παρασκευάσματα δικά μου.
Brizoles.gr: Τα παρασκευάζετε εσείς;
Μακρής Νίκος : Ναι έχω εργαστήριο στο κατάστημα με άδεια από την Νομαρχία ελεγμένο για να έχει τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φτιάχνω εγώ με συνταγές που βρίσκω ανά την Ελλάδα όπως φτιάχνω τηγανιές κοτόπουλο, τηγανιές χοιρινές, τρία τέσσερα είδη σουβλάκι μαριναρισμένο μποξάδες μπιφτέκι ανατολίτικο, μπιφτέκι από πρόβατο για μερακλήδες .
Brizoles.gr: Ωραία το πρόβατο δεν το προτιμάει πολύς κόσμος αλλά είναι και κάποιοι που είναι φανατικοί φίλοι του προβάτου.
Μακρής Νίκος: Το πρόβατο πρέπει να είσαι fun για να το φας, το πρόβατο έχει μια ιδιομορφία πρώτον δεν είναι μικρής ηλικίας ζώο μπορεί να είναι και τριών και τεσσάρων και πέντε χρονών είναι συνήθως παχουλό οπότε αποφεύγουμε επειδή έχει λίπος βέβαια είναι πάντα νόστιμο σαν κρέας και το τρώνε άνθρωποι οι οποίοι το λατρεύουν κυριολεκτικά αυτός που τρώει πρόβατο το λατρεύει δεν το αλλάζει με τίποτα ..
Brizoles.gr: Ωραία.
Μακρής Νίκος: Σε πρόβατα ευτυχώς καλύπτουμε μεγάλο μέρος της Ελληνικής παραγωγής ειδικά το χειμώνα το καλοκαίρι είναι..
Brizoles.gr: Α έχουμε;
Μακρής Νίκος: Όπως και το αρνί τώρα το χειμώνα είναι φουλ ελληνικό αρνί και κατσίκι
Brizoles.gr: Εσείς που νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με βουνά με λαγκάδια, βοσκοτόπια και μας είπατε προηγουμένως ότι το 70% των μοσχαριών εισάγετε γιατί συμβαίνει αυτό μπορείτε να μας πείτε; Γιατί δεν υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα δηλαδή γιατί δεν δίνει κίνητρα η χώρα να φύγει ο άλλος από την Αθήνα να πάει να φτιάξει μια κτηνοτροφική μονάδα;
Μακρής Νίκος: Η διάρθρωση στην Ελλάδα είναι στραβή εξ αρχής για να πάει ένας να ανοίξει κάποιος μια κτηνοτροφική μονάδα, η οποία είναι εξαιρετική να γίνει με προδιαγραφές ΕΟΚ πλέον θα πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο για να πάρει τα ζώα, για να ξεκινήσει, εκεί πρέπει να έχει στήριξη από το Ελληνικό κράτος, όταν πας και πέσεις στα νύχια τοκογλύφων η στα νύχια τραπεζών δεν θα προλάβεις ούτε να πατήσεις στα πόδια σου και μετά θα πρέπει να ξεκινήσεις να διοχετεύεις το γάλα σε καμία βιομηχανία για να εισπράττεις κάθε μήνα χρήματα για τα ζώα και να ζήσεις και εσύ και να πάρεις τροφή για τα ζώα δεν είναι μόνο για τον εαυτό σου είναι σαν να ζεις παιδιά όταν έχεις κοπάδι .
Brizoles.gr: Δηλαδή όταν έχεις σκοπό κάποιος Έλληνας να κάνει μια κτηνοτροφική μονάδα αντί να του δώσει κίνητρα το κράτος, να να να θα θα θα…….
Μακρής Νίκος: Και να τον καθοδηγήσει με κατάλληλο επιστήμονα ..
Brizoles.gr: Ακριβώς, δηλαδή τον ρίχνει στις τράπεζες και στους τοκογλύφους;
Μακρής Νίκος: Ε βέβαια γιατί θα πάει αυτός να αρχίσει το πρώτο δάνειο σαν κτηνοτρόφος για να πάρει τροφές για τα ζώα του ..
Brizoles.gr: Γιατί κονδύλια από την ΕΟΚ δεν υπάρχουν για να γίνουν κτηνοτροφικές μονάδες;
Μακρής Νίκος: Ναι πηγαίνετε εσείς στην επαρχία και βρείτε έναν αγρότη μεσαίας κατηγορίας που θα μπει σε τέτοιο κυκεώνα να μπλέξει με νομαρχίες και Υπουργεία στην Αθήνα μέσα από την άκρη της Ελλάδος και να έρθει να ξεκολλήσει την αίτηση σου
Brizoles.gr: Λόγου γραφειοκρατίας.
Μακρής Νίκος: Και να έρχεται στην Αθήνα και να σου λέει μετά λείπει και ο αρμόδιος .
Brizoles.gr: Καλά αυτό είναι μια πληγή η οποία υπάρχει πάρα πολλά χρόνια.
Μακρής Νίκος: Έρχεσαι στην Αθήνα και να σου λένε μετά λείπει ο αρμόδιος .
Brizoles.gr: Ακριβώς.
Μακρής Νίκος: Δηλαδή κάθε μέρα θα χτυπάς το κεφάλι σου κάπου .
Brizoles.gr:……
ΚΡΕΑΤΟΜΠΟΡΙΚΗ Νίκου Μακρή στην Λεωφόρο Πανός και Λεωφόρο Βάρης στα Βλάχικα της Βάρης ΤΗΛ/FAX 210 8956785