ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Προσοχή! Αν διαβάσεις αυτό το άρθρο, μπορεί ν’ αρχίσεις να καταναλώνεις συστηματικά βιολογικό κρέας, το οποίο στοιχίζει ακριβότερα από το συμβατικό! Αν προσπαθείς να κάνεις οικονομία στο κρέας, μείνε μακριά απ’ το βιολογικό κρεοπωλείο της γειτονιάς σου! (Και σταμάτα τώρα να διαβάζεις αυτό το άρθρο για τα βιολογικα κρεατα).
Είναι εύκολο να μη δεις ποτέ σου ένα βιολογικό κρεοπωλείο. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο μπεις σε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, μην κάνεις το λάθος να πιάσεις κουβέντα με τον υπάλληλο για τα βιολογικα κρεατα. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, για μερικά πράγματα, απλά δεν θέλεις να ξέρεις. Εγώ την πάτησα και ρώτησα τον ιδιοκτήτη του «ΒΙΩΡΑΜΑ», τον κ. Τίμο Παπαδόπουλο. Η αλήθεια είναι ότι είχα πάντα την απορία γιατί κάποιος να θελήσει να ψωνίζει από βιολογικά κρεοπωλεία (που συνήθως λειτουργούν στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα).
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ – ΤΙΜΕΣ
Με την πρώτη ματιά, οι τιμές στα βιολογικά κρέατα φαίνονται “τρελές”:
Μοσχάρι: 16-17 ευρώ το κιλό χύμα, 22-23 ευρώ συσκευασμένο.
Χοιρινό: 13-14 ευρώ το κιλό χύμα, 15-16 ευρώ συσκευασμένο.
Αρνί: 14 ευρώ το κιλό χύμα (Δεν διατίθεται συσκευασμένο).
Κοτόπουλο: 9-10 ευρώ το κιλό (Διατίθεται μόνο συσκευασμένο).
Συγκριτικά, το ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας το βρίσκεις στον χασάπη με 10-12 ευρώ το κιλό για κομμάτια που είναι για κατσαρόλα ή κιμά. Φυσικά, υπάρχουν και πολύ φθηνότερα, από Αργεντινή ή Γαλλία.
Τι παραπάνω λοιπόν έχει το βιολογικό κρέας από το συμβατικό;
Έχετε δει πώς είναι τα ζώα στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο και δεν κινούνται καθόλου στις συμβατικές κτηνοτροφικές μονάδες; Ε, καμμία σχέση. Από τη στιγμή που μια βιολογικη φαρμα έχει πάρει τη σχετική πιστοποίηση, αυτό σημαίνει ότι τα ζώα ζουν και κινούνται ελεύθερα σε συγκεκριμένη έκταση που διατίθεται για το καθένα. Για παράδειγμα, στα βιολογικα αγροκτηματα κάθε αγελάδα “απαιτεί” από 5 μέχρι 33 στρέμματα, ενώ ένα κατσίκι ή πρόβατο (για την ακρίβεια 1,3) πιάνει για πάρτη του ένα ολόκληρο στρέμμα (1000 τ.μ.) στη βιολογική κτηνοτροφία. Και μόνο από αυτή την παράμετρο, το κόστος θα έπρεπε χοντρικά να είναι 1 προς 1000 στη σύγκριση συμβατικού με βιολογικό κρέας. Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Είναι και η τροφή.
Το κεφάλαιο «μεταλλαγμένα τρόφιμα» είναι πολύ μεγάλο για να το αναπτύξουμε εδώ. Όμως, πολύ απλά, στη βιολογικη κτηνοτροφια ΔΕΝ χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένες ζωοτροφές, αλλά αποκλειστικά και μόνο βιολογικές χωρίς χημικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα.
(Δεν φταίω… Σε προειδοποίησα: Αν όμως δεν αντέχεις, μη διαβάζεις άλλο, γιατί θ’ ακούσεις κι άλλα που θα σε κάνουν ν’ αρχίσεις να ψωνίζεις βιολογικα κρεατα.)
Επιμένεις; Εντάξει, λοιπόν…
Τι γίνεται όταν αρρωσταίνουν τα ζώα στη συμβατική κτηνοτροφία;
Αντιβίωση.
Και τι γίνεται για να μην αρρωσταίνουν;
Αντιβίωση.
Και τι παίρνουμε εμείς (εκτός από σίδηρο) όταν τρώμε συμβατικό κρέας;
Αντιβίωση.
Στη βιολογικη κτηνοτροφια όταν αρρωστήσει ένα ζώο το απομονώνουν αμέσως από το κοπάδι και το θεραπεύουν με φυτικά εκχυλίσματα και άλλες ομοιοπαθητικές πρακτικές. «Αν το ζώο πάρει αντιβίωση, μπορεί να πουληθεί νόμιμα ως συμβατικό κρέας», λέει ο κ. Τίμος Παπαδόπουλος. «Στις βιολογικες φαρμες τα ζώα κινούνται ελεύθερα την ημέρα και συγκεντρώνονται μια φορά τη μέρα για να ταϊστούν, οπότε και ελέγχονται για την υγεία τους».
Παρ’ όλο που για τα παμφάγα ζώα (γουρούνια, κοτόπουλα) δεν απαιτούνται βοσκότοποι, για να πάρει επιδότηση μια βιολογικη φαρμα θα πρέπει να διαθέτει βοσκότοπο ακόμα και για τους χοίρους και τα κοτόπουλα.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ Ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ;
Το βιολογικο κοτοπουλο δεν έχει καμμία σχέση με τα συμβατικά «κοτοπουλα ελευθερας βοσκης». Η μόνη ομοιότητα που έχει το το βιολογικό κοτόπουλο με τα συμβατικά κοτόπουλα, είναι ότι είναι το ίδιο σκληρό όπως οι κοτες ελευθερας βοσκης. Όμως το βιολογικό κοτόπουλο είναι πολύ πιο νόστιμο! Δεν μυρίζει «ψαρίλα» απ’ τα ιχθυάλευρα που δίνουν στα συμβατικά. Τα βιολογικά κοτόπουλα τρέφονται με βιολογικές τροφές.
Και δεν έχουν ορμόνες.
Τα συμβατικά κοτόπουλα σφάζονται στις 40 μέρες, ενώ τα βιολογικά κοτόπουλα δεν γίνεται να σφαχτούν πριν απ’ τις 90-100 μέρες, επειδή αναπτύσσονται φυσιολογικά και παίρνουν βάρος χωρίς ορμόνες.
Για μια γυναίκα αυτός ο παράγοντας δεν είναι τόσο σημαντικός. Οι άντρες όμως ας μην το παραρίχνουν στα συμβατικά κοτόπουλα. Γιατί όπως έλεγαν κι οι Κατσιμιχαίοι: «Άμα ψαχτείς και έχεις βγάλει βυζιά… Don’t Worry Be Happy».