Μάθε τα όλα για τη Χοιρινή Μπριζόλα

Σου άρεσε? Μοιράσου το!

Μάθε τα όλα για τη Χοιρινή Μπριζόλα!

ΠΩΣ ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΣ ΤΙΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Ξέρεις να ψωνίζεις καλές χοιρινές μπριζόλες;
Στο ψαρονέφρι είμαστε όλοι αστέρια. Αλλά μια και τσούζει αρκετά στην τιμή, καλό είναι να ξέρεις πώς θα ψωνίσεις μια καλή χοιρινή μπριζόλα σε πιο προσιτή τιμή.

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ

Η χοιρινή σπαλομπριζόλα βγαίνει απ’ τη ραχοκοκκαλιά όπως και το ψαρονέφρι.
Οι χοιρινές σπαλομπριζόλες και το ψαρονέφρι βγαίνουν από τη νεφραμιά του χοιρινού, που είναι πολύ τρυφερή.
Ένας λόγος που το ψαρονέφρι είναι ακριβό είναι ότι στα μεγάλα ζώα ζυγίζει μόλις μισό κιλό το πολύ (στα γουρουνόπουλα είναι τόσο μικρό, που δεν αξίζει καν να το βγάλεις).
Οι χοιρινές μπριζόλες κόντρα βγαίνουν μαζί με το χοιρινό φιλέτο και πωλούνται σε ένα κομμάτι.
Η κοτολέτα (χοιρινά παϊδάκια) είναι απ’ το σβέρκο. Οι φέτες σβέρκου χωρίς κόκκαλο είναι ό,τι πρέπει για τρυφερές μπριζόλες.

Τι κάνει τρυφερή μια χοιρινή μπριζόλα;

Κατ’ αρχήν, η περιεκτικότητα σε λίπος. Μια χοιρινή μπριζόλα μπορεί να περιέχει από 0,8% έως 4,1% λίπος. Κι όσο περισσότερο λίπος περιέχει, τόσο πιο τρυφερή αλλά και πιο νόστιμη θα είναι.
Καλά κομμάτια ωστόσο θεωρούνται αυτά που δεν έχουν πολύ λίπος. Αυτά είναι και τα πιο ακριβά. Λιγότερο λίπος έχει το ψαρονέφρι, περισσότερο η σπαλομπριζόλα κι ακόμα πιο πολύ η χοιρινή μπριζόλα απ’ το λαιμό.
Επειδή όμως, όπως είπαμε, το λίπος είναι αυτό που κάνει μια χοιρινή μπριζόλα τρυφερή και νόστιμη, μη φοβηθείτε να φέρετε στο σπίτι μια μπριζόλα από χοιρινή σπάλα ή λαιμό.

ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΧΟΙΡΙΝΗ & ΜΥΣΤΙΚΑ

Η χοιρινή μπριζόλα είναι πιο τρυφερή όταν είναι από θηλυκό ζώο.
Για να βγει ζουμερό το ψαρονέφρι, πρέπει να είναι φρέσκο.
Το φρέσκο χοιρινό έχει γυαλιστερό ροζ χρώμα χωρίς στίγματα, και το λίπος του πρέπει να είναι άσπρο και πυκνό.

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Η χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα είναι η λύση που θα σε βγάλει εύκολα ασπροπρόσωπο στο barbeque. Αρκεί ν’ ακολουθήσεις τους βασικούς κανόνες ενός καλού ψήστερμαν:
Πριν ψήσεις μια χοιρινή μπριζόλα από λαιμό, μαρινάρισέ την με λίγη τριμμένη φρέσκια ντομάτα μια μέρα πριν (24 ώρες περίπου). Έτσι θα γίνει πιο τρυφερή και ζουμερή.
Οι χοιρινές μπριζόλες στα κάρβουνα χρειάζονται μέτριο προς καλό ψήσιμο, σε αντίθεση με τις μοσχαρίσιες, που μπορεί να τις αφήσεις και πιο ωμές. Ο καλύτερος χρόνος ψησίματος για μια χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα είναι γύρω στα 20 λεπτά (σίγουρα όμως από 15 λεπτά και πάνω).
Οι χοιρινές μπριζόλες χρειάζονται τακτικά γύρισμα στο ψήσιμο.
Η χοιρινή μπριζόλα, όπως και όλες οι μπριζόλες, πρέπει να ψήνεται με το κόκκαλο. Το κρέας που ακουμπάει στο κόκκαλο έχει την περισσότερη νοστιμιά κι αυτό είναι που θα ευχαριστηθείς πιο πολύ στο τέλος, αν δεν έχεις πρόβλημα ν’αφήσεις κάτω το πιρούνι και το μαχαίρι.

Σχολιάστε

Brizoles.gr