ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΕΑΣ – ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ!
Το βιολογικό κρέας είναι λίγο πιο σκληρό απ’ το συμβατικό. Όταν όμως η βιολογική κτηνοτροφία γίνεται προσεκτικά σε όλα τα στάδια, ο καταναλωτής μπορεί να έχει στο πιάτο του και να δώσει στην οικογένειά του ένα κρέας χωρίς πολλές τοξίνες!
Το βιολογικό κρέας, εκτός από την ακριβότερη τιμή του, έχει ένα ακόμα “κουσούρι”: Δεν είναι σαν τη συμβατική χοιρινή μπριζόλα που λιώνει στο στόμα και την τρώει ακόμα κι ο φαφούτης. Η βιολογική μπριζόλα θέλει μάσημα. Kι αυτό γιατί, λόγω των προϋποθέσεων της βιολογικής κτηνοτροφίας, τα ζώα κινούνται ελεύθερα και οι μύες τους σκληραίνουν (σε αντίθεση με τα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας που περνάνε τη ζωή τους στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να βγαίνουν απ’ το σταύλο).
Για να μαλακώσοουν τα βιολογικα κρεατα» πρέπει να σιτέψουν σωστά, να διατηρηθούν σε ειδικούς θαλάμους στα βιολογικά σφαγεία. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό, οπότε το βιολογικό κρέας φτάνει φρέσκο στο κατάστημα και διατίθεται φρέσκο στον καταναλωτή, το πολύ σε δύο μέρες μετά τη σφαγή. Με λίγα λόγια, παραείναι φρέσκο. Ενώ αν το άφηναν να σιτέψει λίγο, πάλι φρέσκο θα ήταν, αλλά πιο τρυφερό.
Για να σιτέψει το βιολογικό κρέας, λέει ο παραγωγός βιολογικής κτηνοτροφίας κ. Χρήστος Μπλιόκας, «χρειάζονται ειδικά ψυγεία, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για ψυγεία συντήρησης, αλλά για ψυγεία ωρίμανσης. Εγώ κρατάω στο ψυγείο το μοσχάρι μέχρι τη 2η μέρα να σιτέψει και για να γίνει η αφαίμαξη».
Το βιολογικό κρέας έχει λιγότερες τοξίνες;
Στα συμβατικά αγροκτήματα, τα ζώα συσσωρεύουν τοξίνες απ’ την ταλαιπωρία και τη στενοχώρια, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κίνηση, χωρίς ήλιο και χωρίς δικαίωμα να κοιμηθούν στο σκοτάδι (μια και μόνο στα βιολογικα αγροκτηματα σβήνει το φως το βράδυ για 8 ώρες).
Ωστόσο, αν ένα ζώο από βιολογική κτηνοτροφία ζήσει τον τρόμο του σφαγείου, το κρέας του θα έχει τόσες τοξίνες, που μόνο υγιεινό δεν θα είναι! Δεν φτάνει λοιπόν να κολλάμε στην πιστοποίηση «βιολογικό κρέας». Το πραγματικά «βιολογικό κρέας» είναι αυτό που ο παραγωγός του φροντίζει μέχρι την τελευταία στιγμή να παραμείνει ένα βιολογικό κρέας χωρίς τοξίνες! (Όπως ο Εύμαιος, ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα, φρόντιζε μέχρι τέλους την περιουσία του αφεντικού του).
Τι ρόλο παίζει ο τρόπος σφαγής για τις τοξίνες;
«Σε αντίθετη με τη διαδικασία σφαγής στη συμβατική κτηνοτροφία, στη βιολογική κτηνοτροφία, εξηγεί ο κ. Μπλιόκας (πιστοποιημένο βιολογικό αγρόκτημα «ΒΙΟΕΥΜΑΙΟΣ»):
- Τα ζώα πρέπει να κοιμηθούν μέσα στο σφαγείο το προηγούμενο βράδυ.
- Δεν πρέπει μετακινηθούν την ημέρα της σφαγής.
- Ούτε να έρθουν σε επαφή με άλλα ζώα, να στριμωχτούν και να ταλαιπωρηθούν με οποιονδήποτε τρόπο.
- Το σφαγείο πρέπει να έχει απολυμανθεί πρώτα πριν μπουν τα ζώα βιολογικής παραγωγής.
Το μυστικό για να μην έχει τοξίνες το βιολογικό κρέας:
«Το δικό μου ζώο δεν θα φάει στρες», λέει ο κ. Μπλιόκας και αποκαλύπτει: «Δεν πάω Δευτέρα ή Τρίτη που γίνεται χαμός. Πάω Πέμπτη. Κι έχω δικό μου box. To ζώο δεν πρέπει ν’ αγχωθεί και ν’ ανεβάσει αδρεναλίνη. Γι’ αυτό πρέπει να μην συνωστίζεται με πολλά άλλα ζώα. Πρέπει να μπει αργά στο σφαγείο, όχι με βιασύνη. Κάποτε είδα έναν υπάλληλο του σφαγείου να κλοτσάει ένα ζώο για να μπει μέσα κι εγώ κλότσησα εκείνον. Γιατί έχω κάνει τόσο κόπο και τόσα έξοδα για να φέρω το μοσχάρι μέχρι εδώ και να είναι σωστό. Και την τελευταία στιγμή, από ένα τέτοιο λάθος, μπορεί να χαλάσουν όλα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία στη βιολογική κτηνοτροφία».
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος θανάτωσης του ζώου για να μην βγάλει τοξίνες; (Μάντεψε ποιος θα φάει αυτές τις τοξίνες… ονόματα δεν λέμε).
«Το ιδανικό είναι το αέριο. Με το αέριο δεν καταλαβαίνει τίποτα το ζώο, δεν νιώθει σοκ. Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θάλαμοι αερίων στα σφαγεία. Εγώ χρησιμοποιώ ηλεκτρισμό. Τρώει ένα σοκ το ζώο, αλλά είναι πολύ σύντομο». Έτσι το κρέας δεν γεμίζει τοξίνες. Πάντως, η βιολογικη κτηνοτροφια στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πρωτόγονη κατάσταση»!
Η αλήθεια είναι ότι όσοι επιμένουν στη βιολογική κτηνοτροφία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κάθε στάδιο. Περισσότερες ελπίδες επιβίωσης έχουν αυτοί που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε κάποια ομάδα παραγωγής (κάποια μορφή συνεταιρισμού) και όσοι πιστεύουν πραγματικά στις αρετές που έχει το βιολογικό κρέας.