Χρυσοί Σκούφοι 2012

Σου άρεσε? Μοιράσου το!

Χρυσοί Σκούφοι 2012  Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι για τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας καθώς και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Η φετινή τελετή είχε επίκεντρο τα ελληνικά τοπικά προϊόντα τα οποία δεν προωθούν μόνο την ελληνική γαστρονομία αλλά και την ελληνική οικονομία, μέσα από τις εξαγωγές που γίνονται αλλά και μέσα από την εμπειρία εκατομμυρίων ξένων που τα δοκιμάζουν στη χώρα μας.
Με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν 13 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 28 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.
Οι Χρυσοί Σκούφοι, που διοργανώνονται από το περιοδικό «αθηνόραμα» και τον «Alpha Guide» (και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων), συμπληρώνουν φέτος 19 χρόνια. Είναι ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός της επιχειρηματικής αλλά και της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει συνείδηση προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επαγγελματίες της γεύσης και να αναδείξει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως οικονομικό αγαθό με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Η κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη της ελληνικής γεύσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και, ταυτόχρονα, η ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξαιρετική «πρώτη ύλη» στην ελληνική γαστρονομία. 
Ειπώθηκε σε όλους τους τόνους από όλους τους παρευρισκόμενους ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, κερδίζουν διαρκώς έδαφος στο εξωτερικό, αποκτούν φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο, μπαίνουν σε top deli και σε ειδικά σουπερμάρκετ των διεθνών μητροπόλεων και επαινούνται από διάσημους ξένους chefs πυροδοτώντας τη φαντασία τους. Μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν την ανάπτυξη, αλλά και να λειτουργήσουν ως πρεσβευτής της χώρας μας και σε επίπεδο μάρκετινγκ.
Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι μία από τις ελάχιστες πηγές πλούτου που μας απέμειναν και πρέπει να αποκτήσουν την υπεραξία που τους αξίζει τόσο στη συνείδηση του καταναλωτή όσο και των chefs. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, δείχνει ότι η εξέλιξη κάθε εθνικής γαστρονομικής σκηνής είναι άρρηκτα δεμένη με την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων αλλά και με τη βιομηχανία του τουρισμού.
Για να δημιουργήσουν όμως τα ελληνικά παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα οφέλη για την εθνική μας οικονομία και να ενισχυθεί ο εξαγωγικός τους χαρακτήρας υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Καταρχάς να γίνουν πιο γνωστά στον Έλληνα καταναλωτή και να τα βάλουμε όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας αντί για τα ανώνυμα εισαγόμενα. Παράλληλα, πρέπει τα προϊόντα αυτά να χρησιμοποιούνται ακόμη πιο εντατικά από τους Έλληνες chefs και να αποτελέσουν το θεμέλιο των γευστικών προτάσεων που κάνει η σύγχρονη εστίαση στη χώρα μας.
Στόχος λοιπόν του θεσμού των Χρυσών Σκούφων φέτος δεν ήταν απλώς η βράβευση εστιατορίων που υπηρετούν με συνέπεια την υψηλή γαστρονομία ή την ποιοτική και καινοτόμο ελληνική Κουζίνα αλλά και η στροφή τω προβολέων και του ενδιαφέροντος στα τοπικά ελληνικά προϊόντα.
Τα βραβεία απένειμαν η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η εκδότρια του περιοδικού «αθηνόραμα» Άννη Ηλιοπούλου, ο Πρόεδρος της Γευσιγνωστικής Επιτροπής του «αθηνοράματος» Διονύσης Κούκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της βραδιάς Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οικονομικός διευθυντής της BSH Γιώργος Κωτόπουλος , ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Πιστωτικών Καρτών της Eurobank Γιώργος Βελιζιώτης, ο Country Business Manager της Nestle Waters (Acqua Panna και S.Pellegrino) Κωνσταντίνος Κούτσας, ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde Μάκης Βελισσαρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης.
Μετά τις απονομές ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των βραβευθέντων και των καλεσμένων όπου ο chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Σωτήρης Ευαγγέλου και η ομάδα του παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό πανόραμα παραδοσιακών και μεταμοντέρνων δημιουργιών, βασισμένοι σε 15 εμβληματικά γαλανόλευκα υλικά. Οι γεύσεις τους ενθουσίασαν τους πάντες.
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, όλοι οι καταξιωμένοι chefs της χώρας, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες των χώρων εστίασης από όλη την Ελλάδα, επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι από το χώρο της γεύσης, του κρασιού και του ταξιδιού καθώς και πολλοί γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους:
Οι βουλευτές Κώστας Γείτονας, Θανάσης Τσούρας και Χρήστος Πρωτόπαπας. Από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης οι Φώτης Προβατάς, Άννα Ροκοφύλλου και Κώστας Μπιτζάνης. Από το χώρο του πολιτισμού η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Στέλιος Μάινας, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Άκης Σακελλαρίου, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και πολλοί άλλοι.
Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Κακλέας, τα κείμενα έγραψε ο Θύμιος Νικολόπουλος και πιάνο έπαιξε ο Μάριος Στρόφαλης. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2012 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης
1. Σπονδή (Αθήνα) 17/20 και 2 σκούφοι
2. Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20 και 2 σκούφοι
3. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
4. Botrinis (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
5. Funky Gourmet (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
6. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens – Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος
7. Squirrel (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 15,5/20 και 1 σκούφος
8. Alfredos (ξεν. «Regency Casino», Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος
9. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος
10. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος
11. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) 15/20 και 1 σκούφος
12. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20 και 1 σκούφος
13. Water Restaurant (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας
1. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20
2. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens – Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20
3. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20
4. Cibus (Αθήνα) 14,5/20
5. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 14,5/20
6. Hytra (Αθήνα) 14,5/20
7. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20
8. Σελήνη (Σαντορίνη) 14,5/20
9. Ο Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20
10. Αλέξης (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14/20
11. Βασίλαινας (Πειραιάς) 14/20
12. Bill & Coo (ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge», Μύκονο) 14/20
13. Γαλάζια Ακτή (ξεν. «Grand Resort Lagonissi», Περίχωρα Αθήνας) 14/20
14. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20
15. G.B. Corner (ξεν. «Μεγάλη Βρετανία», Αθήνα) 14/20
16. Ο Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20
17. Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14/20
18. Κρητικός (Αθήνα) 14/20
19. Lady Finger (ξεν. «Adronikos», Μύκονο) 14/20
20. Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός, Χανιά) 14/20
21. LOrangerie (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 14/20
22. Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20
23. Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20
24. Παπαϊωάννου (Πειραιά) 14/20
25. Saltsa (Σαντορίνη) 14/20
26. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20
27. Τηλέμαχος BBQ (Αθήνα) 14/20
28. Ψωμί & Αλάτι (Αθήνα) 14/20
Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του θεσμού δόθηκαν και τα εξής βραβεία που προέκυψαν μέσα από διαγωνισμούς μαγειρικής στο πλαίσιο προώθησης και ανάδειξης των ελληνικών τοπικών προϊόντων.

Βραβείο «Νέος Καλύτερος Σεφ»

(με την υποστήριξη της NEFF)
Βασίλης Παπαθεοδώρου ,sous chef του εστιατορίου Matsuhisha Athens

Βραβείο «Νέο Μαγειρικό Ταλέντο»

(με την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Le Monde)

Κατερίνα Στεργιανού ,

Σχολιάστε

Brizoles.gr