Μοσχαρίσιες μπριζόλες για λιγότερη χοληστερίνη

Σου άρεσε? Μοιράσου το!

Υπάρχουν τρόποι να καταναλώσετε μπριζόλες για λιγότερη χοληστερίνη; Μπορεί να αμφιβάλλετε, αλλά όντως υπάρχουν. Τόσο ο τρόπος μαγειρέματος όσο τα συνοδευτικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο κατά πόσον οι μπριζόλες σας θα είναι πιο υγιεινές και δεν θα φωνάζουν «χοληστερίνη» σε κάθε μπουκιά. 

Συμβουλές για μοσχαρίσια με λιγότερη χοληστερίνη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αποφύγετε την υπερβολική χοληστερίνη, είναι να επιλέξετε την κατάλληλη μπριζόλα, το κατάλληλο, δηλαδή κομμάτι. 


Αν πάρετε μπριζόλα σπάλας, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει αρκετά περισσότερο λίπος από την κόντρα μπριζόλα, που είναι όμως και λίγο πιο στεγνή και σκληρή. Το μπον φιλέ ή η μπριζόλα γάλακτος είναι πιο μαλακά κομμάτια, χωρίς νεύρα και χωρίς πολλά λίπη, ωστόσο είναι αρκετά ακριβά κομμάτια. Αν παρόλα αυτά πάρετε ένα κομμάτι με ορατό λίπος, μπορείτε να το αφαιρέσετε πριν το ψήσιμο, και αμέσως να κάνετε το φαγητό σας πιο υγιεινό και να μειώσετε και τις θερμίδες που θα καταναλώσετε. 

Σημαντικό είναι επίσης να μην χρησιμοποιείτε λάδι ή βούτυρο στο ψήσιμο και να αποφεύγετε το τηγάνισμα. Σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ελαιόλαδο για να αλείψετε τη μοσχαρίσια μπριζόλα σας πριν τη βάλετε στη σχάρα, ωστόσο αν επιχειρήσετε να την τηγανίσετε σε μια ικανή ποσότητα λαδιού, το αποτέλεσμα θα είναι μεν γευστικό, πλην όμως μπορεί να σας προκαλέσει ακόμα και δυσφορία αργότερα, γιατί τα ποσοστά λιπών πολλαπλασιάζονται.
Επιπλέον, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε μαζί με τη μπριζόλα σας. Σίγουρα, όλοι μας θα θέλαμε να απολαύσουμε μια καλομαγειρεμένη μοσχαρίσια με τηγανιτές πατάτες, όμως η κατανάλωση πρωτεϊνών και αμύλου μαζί είναι καταστροφική για το στομάχι – και μια μικρή βόμβα θερμίδων ταυτόχρονα.
Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία πέψης του αμύλου ξεκινά στο στόμα μας, με την αμυλάση που βοηθά τη διάσπαση τους, ενώ των πρωτεϊνών από το στομάχι. Οι πρωτεΐνες μάλιστα θεωρούνται πιο «δύσκολες» στην πέψη, επομένως αν καταναλώσουμε μαζί πρωτεΐνες και άμυλο, το πεπτικό μας σύστημα θα ασχοληθεί πρώτα με το άμυλο, και θα επιτρέψει στις πρωτεΐνες και τα λίπη να αποθηκευθούν χωρίς να γίνει σωστή επεξεργασία. Καλό θα είναι να συνοδεύσετε τη μοσχαρίσια μπριζόλα σας με ψητά λαχανικά ή σαλάτα, για να απαγορεύσετε την άμεση αποθήκευση των λιπών και άρα να προλάβετε την εκτόξευση της χοληστερίνης.
Αριθμητικοί δείκτες λίπους στη μοσχαρίσια μπριζόλα
Ένα από τα μυστικά που κρύβουν καλά οι κρεοπώλες συνήθως είναι ότι η μοσχαρίσια μπριζόλα, όπως και τα άλλα είδη κρέατος έχουν αριθμητικούς δείκτες λίπους που δείχνουν την ποιότητα μιας μπριζόλας αλλά και το πόσο παχυντική μπορεί να είναι. Το νούμερο 1 αντιστοιχεί με μπριζόλα με λίγο ή καθόλου λίπος, το 2 σε μια μπριζόλα με κανονικό λίπος και το 3 σε μια πλούσια σε λίπος μοσχαρίσια μπριζόλα.
Τα πιο άπαχα κομμάτια στο μοσχάρι είναι το κόντρα φιλέτο και το κιλότο, που δίνουν περίπου 4γρ λίπους (ένα μέσο φιλέτο 100 γραμμαρίων.) Η ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα από φιλέτο κόντρα, θα δώσει περίπου 205 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος από κιλότο θα δώσει περίπου 210 θερμίδες. Αντίθετα, η λάπα θεωρείται το κομμάτι που έχει το περισσότερο λίπος (20,3γρ στα 100γρ) και περίπου 300 θερμίδες.

Συγκριτικά παραθέτουμε έναν πίνακα για να δείτε τις θερμίδες που θα λάβετε από την κατανάλωση κάποιων αρκετά δημοφιλών κρεάτων στη χώρα μας.
Αρνίσια παϊδάκια (100 γρ.):400
Χοιρινή μπριζόλα ψητή (100 γρ.):234
Χοιρινό ψαρονέφρι (100 γρ.):83
Μοσχαρίσιο μπιφτέκι (100 γρ.):77
Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή (100 γρ.):59
Χοιρινό σουβλάκι (1 τεμάχιο, 40 γρ):34

Αν πάντως ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, θα μπορείτε να απολαμβάνετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς να φοβάστε για τη χοληστερίνη σας.  

Σχολιάστε

Brizoles.gr