Υγιεινές χοιρινές μπριζόλες

Σου άρεσε? Μοιράσου το!

Οι υγιεινές χοιρινές μπριζόλες είναι μια πραγματικότητα. Αν και γενικά υπάρχει μια τάση αποφυγής του χοιρινού κρέατος γιατί θεωρείται πιο λιπαρό και πιο παχυντικό συγκριτικά με το μοσχαρίσιο κρέας, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Το λευκό κρέας γενικά θεωρείται πιο καλό για ανθρώπους που πάσχουν από χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και ειδικά των πιο λιπαρών κομματιών του.

 Άπαχη χοιρινή μπριζόλα χωρίς λίπος

Η περιεκτικότητα σε λίπος κάνει τόσο το χοιρινό, όσο και το μοσχαρίσιο κρέας πιο τρυφερό. Μια χοιρινή μπριζόλα μπορεί να περιέχει από 0,5% ως 5% λίπος, και φυσικά όσο περισσότερο λίπος έχει τόσο πιο νόστιμη θα είναι. Ωστόσο, επειδή ο σκοπός μας είναι οι υγιεινές χοιρινές μπριζόλες, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα πιο καλά κομμάτια χοιρινού θεωρούνται αυτά που έχουν το λιγότερο λίπος, όπως είναι το ψαρονέφρι, που θεωρείται ένα από τα πολύ καλά και νόστιμα κρέατα που μπορεί να απολαύσει κάποιος, χωρίς τύψεις. Το ψαρονέφρι έχει αρκετά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος από μια μοσχαρίσια μπριζόλα, (περίπου 0,5 – 2%) αλλά και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.

Ποιές χοιρινές μπριζόλες να αποφεύγονται

Αντίθετα βέβαια, η χοιρινή μπριζόλα από λαιμό, ή η χοιρινή σπαλομπριζόλα θα πρέπει να αποφεύγονται, αν και είναι αρκετά νόστιμες. Ένα σημαντικό στοιχείο για την άπαχη χοιρινή μπριζόλα είναι και το είδος του λίπους που έχει το κρέας. Σε σχέση με το μοσχάρι, το λίπος του χοιρινού είναι λιγότερο κορεσμένο, και άρα θεωρείται πιο εύκολα επεξεργάσιμο κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, σίγουρα έχετε παρατηρήσει όλοι όταν αγοράζετε μια χοιρινή μπριζόλα, ότι το λίπος της είναι ορατό και εξωτερικό, επομένως, μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα τόσο πριν το ψήσιμο όσο και πριν την κατανάλωση. Ένας μύθος που συνοδεύει τη χοιρινή μπριζόλα είναι ότι έχει κρυφά λίπη, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το μοσχαρίσιο κρέας έχει περισσότερα κρυμμένα λίπη και κομμάτια λίπους που δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν και άρα καταναλώνονται αναγκαστικά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι το ενδομυϊκό λίπος του χοιρινού διαθέτει στεατικό οξύ το οποίο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και δεν επιτρέπει την επικόλληση στις αρτηρίες.

 

 Καθαρές και Υγιεινές Χοιρινές Μπριζόλες

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα, οι εκτροφείς έχουν αρχίσει επίσης να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρέφουν τα ζώα τους αλλά και διανέμουν το κρέας τους. Το χοιρινό σήμερα έχει περίπου 16% λιγότερα λιπαρά και 27% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 90, ενώ κάποια κομμάτια χοιρινού κρέατος, είναι άπαχα, χωρίς λίπη, όπως ένα φιλέτο κοτόπουλου. Αν λοιπόν πάρετε μια καθαρή χοιρινή μπριζόλα, χωρίς λίπη και τη μαγειρέψετε με τον επίσης κατάλληλο τρόπο, το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο γευστικό αλλά και πολύ υγιεινό. Μπορείτε να αποφύγετε το τηγάνισμα, και να επιλέξετε το απλό ψήσιμο σε φούρνο ή σχάρα ή και το βράσιμο ακόμα, και να συνοδεύσετε το κρέας σας με μια μερίδα λαχανικών ή μια πλούσια και πολύχρωμη σαλάτα, για να αποφύγετε και τα περιττά λίπη και τις περιττές θερμίδες. Φυσικά, είναι προτιμότερο πάντα να επιλέγει κάποιος κρέας από ζώα βιολογικής εκτροφής για πιο υγιεινές χοιρινές μπριζόλες.

1 σκέψη στο “Υγιεινές χοιρινές μπριζόλες”

 1. Στήν Ελλάδα ,όσο και να ψάξεις , δεν πρόκειται να βρείς πουθενά
  χοιρινή μπριζόλα με τό νοστιμότατο λίπος τους γυρω γύρω , όπως παλιά .
  Αυτό έχει ,σάν αποτέλεσμα, τό κρέας να είναι ανούσιο και άγευστο.
  Τώρα , τί προσπαθούν να επιτύχουν οι εταιρείες κρεάτων
  αυτό μόνο αυτές το γνωρίζουν.
  Εάν κάποιος δέν θέλει το λίπος ,απλούστατα το αφαιρεί.
  ¨Αλλωστε πόσο χοιρινό λίπος θα καταναλω΄σει ένα άτομο καί πόσο συχνά ώστε να θέσει σε κίνδυνο τήν υγεία του;
  Μέ τήν εσφαλμένη αυτή νοοτροπία μάς στέρησαν την κλασσική χοιρινή μπριζόλα ,
  πού τόσο λατρέυαμε.
  Κανένας δέν πέθανε από χοληστερίνη, με τήν οποία οι γιατροί μάς εκφοβίζουν
  από το πρωΪ μεχρι το βράδυ.
  Αυτά τά λίγα για να βάλουμε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, τά πράγματα στή θέση τους !!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Brizoles.gr